הכירו את מייסד השיטה
בספרו של ג'וזף פילאטיס, "חזרה לחיים", הוא מציג את תפיסתו, אותה הוא מכנה "Contrology", אמנות השליטה. הוא מסביר כיצד השיטה מפתחת את הגוף באופן אחיד, מתקנת יציבה לא נכונה, תורמת לחיוניות פיזית, ממריצה את המוח ומרוממת את הנפש.
בספר הוא כולל את התרגילים הקלאסיים למזרן, כשהוא עצמו מצולם מדגים אותם.
זהו אוסף של תרגילים ותנועות שמבוצעים, תוך כדי התמקדות בנשימה מודעת, בעבודה על שרירים ספציפיים, ובריכוז רב. זאת במטרה ללמוד שליטה, בידוד וכמובן להתחזק, להתגמש ולמצוא שיווי משקל.
בניגוד לאמירה, ששמעתי הרבה פעמים, שיטת הפילאטיס לא נועדה רק לנשים / רק לספורטאים / רק לגמישים / בעלי כושר. להיפך. כפי שפירטתי בפוסט "מה זה פילאטיס. יותר נכון – מי זה?" השיטה נועדה במקור לטיפול בפציעות פיזיות, לריפוי והחלמה. "תוצר לוואי" שלה הוא חיזוק הגוף והגמשת השרירים.
בעשורים האחרונים עלתה לתודעה ההבנה שישנו קשר הדוק וברור בין הגוף לרגש וההשפעה היא הדדית – מבפנים החוצה ומבחוץ פנימה. התוצאות מאימון עקבי ומתמשך באות לידי ביטוי באופן פיזי, רגשי ואף מנטלי.
פילאטיס מדבר במקור על ששה עקרונות מרכזיים: מרכוז, ריכוז, שליטה, דיוק, נשימה וזרימה, כאשר דבר מוביל לדבר.
-
מירכוז - מדבר על מרכז הגוף. כל תנועות הגוף מתחילות ויוצאות מהמקום בגוף שפילאטיס כינה "Power House" – תחנת כח. הכוונה כמובן לשרירי הליבה: רחב בטני מלפנים, מלטיפידוס מאחור, רצפת האגן למטה והסרעפת למעלה. כאשר יש חולשה בשרירי הליבה יש השלכות על היציבות והיציבה. שרירי ליבה חזקים מעניקים תמיכה לגב, ליציבה, ולתנועתיות כולה.
-
ריכוז - כדי לתרגל באופן מיטבי יש צורך ממש להתרכז. הגוף מופעל ע"י המוח ולצורך כך – תרגול נכון עושה שימוש בין השאר גם בדימיון וזיכרון. באמצעות תרגול חוזר המוח לומד תבניות תנועתיות.
-
שליטה - כאשר התרגול מתבצע ממרכז הגוף ותוך כדי ריכוז, אזי מושגת שליטה בתנועה. שליטה שמתגברת על כח המשיכה. לא. לא תעופו באוויר, אבל בתרגול נכון ניתן לחוש כיצד ניתן לשלוט בתנועה ובגוף. לא סתם נקראת השיטה "אומנות השליטה".
-
דיוק - הכוונה לעבודה מתוך איכות ולא מתוך כמות. לכל תרגיל ותנועה יש מטרה ויש לבצעם תוך שימת לב למנח הגוף, כפי שציינתי – מקצה ועד קצה. המתרגל "משתתף" בתנועה ולא רק עושה אותה.
-
נשימה - התרגילים מתבצעים תוך כדי שילוב התנועה לתוך הנשימה. שאיפה להכנה ולהזרמת חמצן לשרירים ונשיפה להוצאת הפסולת הנשימתית. ג'וזף נהג לקרוא לנשימה "מקלחת פנימית".
-
זרימה - מכלול התרגול מתבצע תוך כדי זרימה תנועתית, ללא החלפת מנחים חוזרת. במיוחד במעברים בין התרגילים ובין המנחים.
במשך הזמן הוסיפו תלמידיו, של פילאטיס, בני הדור הראשון, עקרונות נוספים לשיטה:
-
רוגע – באמצעות הדיוק ושילוב התנועה לתוך הנשימה, נוצר ריכוז ורגיעה. בסיום התרגול חשים רעננות ורוגע. לא תשישות.
-
אימון גוף-נפש – המיקוד והריכוז יוצרים שליטה ודיוק. תרגול מתמשך לאורך זמן יוצר חיבור ברור יותר בין ההתנהלות הפיזית להתנהלות המנטלית והרגשית.